5 ok, amiért au pair lettem

Amerikai au pair jelentkezésem életem legjobb döntése volt

Ismered az érzést, amikor már az ébresztőd csörgése előtt felébredsz minden áldott reggel heteken keresztül? Vannak, akik utálják ezt a helyzetet, de amikor velem négy hónapja elkezdett ez történni, egyetlen indoka volt csak: elképesztően izgatott voltam! Tudtam, hogy egy óriási változás közeledik az életemben, és másra sem tudtam gondolni, annyira vártam!

 

Mindig is azt gondoltam, hogy azok az emberek, akik külföldre költöznek, elképesztően bátrak és magabiztosak, hisz csak így lehet egy ilyen gigantikus változást és személyiségfejlődést sikeresen végigcsinálni. A komfortzónájukból kiszakadva maguk mögött hagyják a családjukat, a barátaikat és gyakran sikeres munkahelyi pozíciójukat is, hogy új élményekkel gazdagodjanak. Nagymamám szerint ez a BÁTORSÁG tökéletes példája.

 

 

A csereprogram ötlete már nagyon régen megfogalmazódott bennem, talán azért is, mert mindig hallom az unokatestvéreimet és barátaimat a külföldi életüket tervezgetni. Egyszer csak gondoltam egyet: „Ó, bárcsak én is felkerekedhetnék! Bárcsak fejleszthetném az angoltudásomat! Bárcsak tanulhatnék újságírást, hiszen ez életem szenvedélye! Bárcsak megismerhetnék idegen kultúrákat, és gyűjthetnék új, egyedi élményeket közben!”

 

Az au pair programnak hála sikerült megvalósítani az álmaimat!

 

Felmerülhet benned a kérdés: „Marilia, honnan tudtad, hogy pont au pair szeretnél lenni?” Megosztok veled 5 okot, ami téged is rávesz majd a jelentkezésre!

 

Ok #1: Az időtartam

A külföldi élet lehetőséget biztosít arra, hogy igazán megismerd az ország kultúráját, megtanuld a helyi nyelvet, felvedd a szokásokat és a közösség igazi tagjává válj. Vannak, akik egyhetes utazást választanak, mások pedig három, hat hónapos csereprogramok keretein belül tanulnak vagy dolgoznak külföldön. A döntés természetesen teljes mértékben rajtad áll. Azt azonban ne feledd, hogy ha az angoltudásod tökéletesítése a célod, minél több időt töltesz nyelvi közegben, annál nagyobb fejlődést érhetsz el.

 

Sokáig foglalkoztatott a kérdés, hogy milyen hosszúra tervezzem a csereprogramomat, mivel kicsit tartottam attól, hogy hosszú időre elszakadjak a családomtól, barátaimtól, és hogy hosszú időre otthagyjam a munkahelyemet. Aztán egy nap a legjobb barátnőm egy nagy igazságot fogalmazott meg: „Az idő csak szalad, Marilia, és csak egyszer élünk!”. Így utólag belegondolva a 12 (vagy több) hónap szuper lehetőség, ha egy fogadó családdal élsz, hiszen rengeteg célt tűzhetsz ki magadnak és marad is időd megvalósítani azokat. Ez az első érv, ami az au pair program mellett szól!

 

Ok #2: Előnyös árazás

Ha nekiveselkedsz a megfelelő csereprogram felkutatásának, számos akadállyal szembesülsz keresgélésed alatt. Az egyik ilyen akadály nagy eséllyel a PÉNZ lesz. Csak úgy bepakolni a bőröndbe és útnak indulni a vakvilágba gyakran olyan drágának tűnik, hogy az ember inkább felhagy az álmodozással és marad, ahol van.

 

Én is aggódtam emiatt. Szerencsére volt elegendő pénzem, de nem akartam őrületes összeget költeni egy olyan rövidnek tűnő időre, mint 12 hónap. Eleinte nem is akartam felmondani a munkahelyemen, csak azért, hogy el tudjak utazni. Ezek miatt vívódtam a program hosszának kérdése kapcsán olyan sokat, és közben persze azt is tudtam, hogy a rövidebb utak fajlagosan sokkal drágábbak lesznek.

 

Hadd osszam meg, hogy miért gondolom, hogy az au pair program a legjobb választás: az útlevél-vízum kérdés lerendezéséhez szükséges személyes költségek mellett csak néhány Cultural Care kiadást kell állnod. A többi költséget (például repjegy, szállás, étkezés stb.) nem neked kell fizetned, mint ahogy a New York-i egyhetes felkészítő oktatás költségét sem. Két pont a program javára!

 

Ok #3: Munka és tanulás

Ha külföldön szeretnél világot látni, vagy esetleg vásárolni valami számodra kedveset, pénzre lesz szükséged. Ezért sok ember gondolataiban központi szerepet játszik, hogy valamilyen módot találjon a pénzkeresésre. Én sem voltam ezzel másképp! Nem akarnék hónapokig, vagy akár évekig teljes mértékben a szüleim pénztárcáján csüngeni. És az amerikai au pair program itt egy ÚJABB PONTOT SZEREZ!

 

Ez az érv összekapcsolódik kicsit az előzővel: kifizeted az au pair program költségeit, de az út alatt visszakeresed az összeget, hiszen a gyermekfelügyeletért fizetést kapsz! A munkaidőddel arányos mértékű heti fizetést kapsz majd a fogadó családodtól. Az amerikai törvények szerint hetente maximum 45 órát dolgozhatsz au pairként, míg Európában a megengedett maximum 30 óra.

 

Sőt mi több, egy amerikai egyetem hallgatója is leszel ottléted alatt, amit a fogadó családod 500 dollárig terjedő összeggel támogat.

 

Ha szeretnéd fejleszteni az angoltudásod, erre számos kiváló iskola és templomok által szervezett ingyenes tanóra ad remek lehetőséget! A program nagy előnye, hogy egész nap amerikaiakkal leszel körülvéve, ami a nyelvtanulás legjobb módja! Nyelvi közegben gyakorolhatsz!

 

Mindent egybevetve ugye, hogy megéri?!

 

Ok #4: A gyerekek

Ha szereted a gyerekeket, felejthetetlen élményben lesz részed!

 

Au pairként a fogadó család gyermekeinek gondját viseld majd, miközben a családdal élsz te magad is. Ez lesz a fő feladatod, és ez tölti majd ki napjaid nagy részét is. Ezért fontos, hogy tényleg szeresd a gyerekeket, és készen állj a gyermeknevelés kihívásaira! Te leszel a felelősségteljes felnőtt, amíg a szülők nincsenek otthon. Felelősségteljesnek és gyermekfelügyeletben tapasztaltnak kell lenned tehát, hogy ezt a feladatkort betölthesd.

 

Két évig dolgoztam egy iskolában. A kollégáimmal közösen több mint 400 gyermekért voltunk felelősek nap mint nap. Ez idő alatt megtanultam, hogy hogyan adjam át tudásomat és élettapasztalatomat a fejlődésben levő kis rosszcsontoknak.

 

Az együttélés során szoros kapcsolatot építetek ki egymással, ezért bizonyosodj meg arról, hogy a megfelelő fogadó családot választod. Közösen játszotok, moziba jártok, esztek majd. Olyan lesz, mintha te lennél a legmenőbb nagytestvér a világon!

 

 

Ok #5: Vakáció, utazás és barátok

Végül, de nem utolsó sorban: beszéljünk a szabadidőről. Au pairként a heti fizetés, a tanulmányi támogatás és a fogadó család nyújtotta szállás és étkezés mellett még két hét fizetett szabadságban is részesülsz.

 

Mihez kezdj ezzel a szabadsággal? UTAZZ! Gondoskodj arról, hogy a barátaiddal indulj útnak! Barátaid társasága az egész évedet szebbé teszi majd, és egy egészen más világba enged majd betekintést.

 

Szerencsére nem kell a szabadságig várnod az utazással. A hétvégi kiruccanások is szuperek! Írj listát a kiszemelt amerikai úti céljaidról! Hívd fel a barátaidat, és töltsetek együtt minél több időt, hogy az au pair kalandod igazán FELEJTHETETLEN legyen!

 

Tudom. Egy nagy lépés megtételén töröd a fejed. Amikor ugyanez előtt a döntés előtt álltam, mint te most, nekem is temérdek kérdésem volt és próbáltam felkutatni minden rendelkezésre álló tippet, tanácsot. Mit válasszak? Mennyi időre menjek? És hova?

 

Engem az unokatestvérem indított el ezen az úton. Ő adta az ihletet, hogy jelentkezzek au pairnek, ugyanis ő is au pairkedett régebben. Bátorított, és segített, hogy én is a nyomdokaiba léphessek. Megmutatta, hogy hogyan válasszam ki a legjobb fogadó családot. Még tanácsokat is adott, hogy hogyan végezzem igazán jól a munkámat és hogy hogyan legyek megértőbb az idegen kultúrákkal. És még megannyi hasznos dolgot tanultam tőle!

 

Ezért szeretnélek én is hasonlóan inspirálni ahhoz hasonlóan, mint ahogy ő tette ezt annak idején az én esetemben. Őszintén mondom, hogy ez lesz életed egyik legjobb élménye, és egy székre állva szeretném ezt a világba kiabálni, hogy mindenki hallja!