• Munka és utazás
Megjelent July 8, 2019

10 ok, amiért a munkáltatók értékelik az au pair tapasztalatot

Tudd meg, hogy egy külföldön töltött év miképp segítheti karriered!

Szerző: Lara Grabowski

Fontolgatod, hogy gimnázium után egy évet külföldön tölts, de attól tartasz, hogy a gap year az önéletrajzodban kellemetlen kérdéseket eredményezhet munkakeresés közben? Vagy biztos vagy benne, hogy ez az amerikai kaland előnyödre szolgál majd, csak nem tudod pontosan, miképp tüntesd ezt fel a jelentkezésedben, hogy a legjobban kitűnj a tömegből? Jól gondolod, ugyanis az amerikai au pair programon való részvétel az egyik legjobb befektetés a jövőd szempontjából. Az alábbiakban 10 olyan új készséget mutatunk be, amit hazatérted után nyugodtan beleírhatsz az önéletrajzodba!

 

Rengeteg módja van annak, hogy fejlődjön az ember személyisége a különböző kalandok kapcsán, és az au pairek számos készséget sajátíthatnak el külföldön tartózkodásuk alatt. Az alábbiakban olyan általános készségeket sorolunk fel, amelyet au pairjeink elmondásuk alapján a leginkább megerősítettek kintlétük alatt. Ezek a készségek azért nagyon fontosak, mert könnyen alkalmazhatod ezeket a különböző szakmákban karriered előrehaladtával. Ez tehát azt is jelenti, hogy az au pair program végén nem csak a gyermekfelügyelettel kapcsolatos szektorokban helyezkedhetsz el, hanem bármilyen más iparágban is, ami csak érdekel!

 

És mindezt hogyan? Az alábbiakban olvashatsz arról a top 10 készségről, amit amerikai au pairként elsajátíthatsz, és azt is elmondjuk, hogy ezeket hogyan tüntetheted fel az önéletrajzodban a legsikeresebben!

 

Készség: Folyékony angoltudás

 

Először is, versenyképes szintre tökéletesítheted angoltudásod egy egyéves amerikai au pair program alatt. Ebben nem csak a barátokkal, családtagokkal folyatott napi szintű kommunikáció, de az amerikai egyetemeken látogatott előadások is nagy segítségedre lesznek. A legtöbb (majdnem minden) au pair folyékony angoltudással tér vissza szülőhazájába, ami egyből kiemeli őket a munkakeresők tömegéből, mivel ez a tudás a kultúra tényleges ismeretével is párosul, – nem csak az iskolapadban hosszú évek alatt vagy egy rövid külföldi nyaralás során felszedett tudásról van szó. A munkavállalók értékelni fogják, hogy angoltudásod az amerikai kultúra ismeretével párosul, mert ezt csak a helyi környezetben eltöltött hosszú idővel tanulhatja meg az ember. Ez az igazán nemzetközi háttér bölcsebb, nyitottabb és hatékonyabb jelentkezővé alakít, ami biztosan kiemel majd a többi jelentkező közül!

 

Készség: Rugalmasság

 

Az au pair program, és igazából bármely másik gap year élmény is az rugalmasságra épül. Otthonodat, családodat és barátaidat hátrahagyva elutazni egy idegen ország új kultúrájába jelentős bátorságot igényel. Sikeresen venni az ilyen akadályokat arról ad tanúbizonyságot, hogy megállod majd a helyed bármilyen személyes vagy vállalati helyzetben. Az au pair tapasztalat elárulja személyiségedről, hogy nyitott, toleráns és elfogadó vagy, aki mindent megtesz azért, hogy idegen kultúrákat megismerve áthidaljon bármilyen különbséget, és megtalálja másokkal a közös nevezőt. Mit gondolsz, ezek egy jó kolléga ismérvei? A fejvadászok szerint igen, és lelkesen kapnak az ilyen jelentkezők után mindenféle szektorban. Kíváncsi vagy egy másik példára, amivel alátámaszthatod rugalmasságodat egy interjú alatt? Mesélj nekik az óriási baráti és ismeretségi hálózatodról, amit Amerikában építettél fel a semmiből!

10 ok, amiért a munkáltatók értékelik az au pair tapasztalatot
Készség: Felelősségérzet

 

Tudod, hogy mit szeretnek még a munkáltatók látni? A felelősségérzet és az önállóság olyan készségek, melyeket mesterien elsajátítasz majd az au pair éved során. Amerikai éved alatt rengeteget fejlődik a személyiséged, ahogy egyre több feladatért leszel felelős, megtanulsz kiigazodni egy új közegben, és kiismered az önálló életvitel mibenlétét egy olyan környezetben, ami igazán távol esik az otthonodtól, családodtól és barátaidtól. Nemcsak, hogy erősebbé, önállóbbá és magabiztosabbá válsz majd, de egy olyan óriási felelősséget is sikeresen magadra veszel, mint egy fogadó család gyermekfelügyelete. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy érettebbé válj és egy nagy lehetőségekkel kecsegtető állásjelentkező lehess.

 

Készség: Szervezőkészség

 

Au pairként felelős vagy a saját feladataid elvégzéséért, de egyeztetned kell a gyermekek és a szülők beosztásával is, és meg kell bizonyosodnod afelől, hogy minden összehangoltan működjön! Ez nem mindig egyszerű feladat, főleg nem akkor, amikor gyerekekről is szó van. Az au pair éved alatt rengeteg lehetőséged lesz fejleszteni a szervezőkészséged, ami egy olyan tulajdonság, amit minden munkaadó nagy becsben tart, és elvár jövőbeli alkalmazottjától. Hazatérted után tudni fogod, hogy hogyan állíts össze egy jó időbeosztást, hogyan végezd a munkád hatékonyan, és hogy ez mind hogyan álljon összhangban mások munkájával. A hirtelen változásokat nyugodtan, racionálisan és józan paraszti ésszel tudod kezelni. Látni fogod, hogy ezek a készségek keresett értékek a munkaerőpiacon, bárhol is szeretnél elhelyezkedni! Ne feledd el ezeket feltűntetni az önéletrajzodban, és külön kiemelni az interjú során!

 

Készség: Vezetői képesség

 

Vezetői képességed, ami igazán fontos tényező a munkaadók számára, ugyancsak sokat fejlődik az au pair éved alatt. Ezt a készséget komolyabban csak gyakorlattal tudod elsajátítani. Magabiztosan és hatékonyan irányítani egy csapatot olyan tudás, ami karriered egészén nagy hasznodra lesz. Au pairként teljes mértékben felelős leszel a fogadó család gyermekeiért jóban-rosszban. Nem csak akkor, amikor együtt játszhattok, hanem akkor is, amikor támogatásra, gyógyításra, vigasztalásra, vagy bármilyen más egyéb segítségre van szükségük. Neked kell majd döntéseket hoznod a szülők távollétében, és neked kell majd betartatnod a szabályokat, amiket a fogadó családdal közösen állítotok fel. Jövőbeli menedzser pozíciód nem fog sokban különbözni ettől, itt is arra fogsz felügyelni, hogy a csapat tartsa magát ahhoz az irányhoz, amit az igazgatói tanács meghatároz. A felelősségvállalás és hatékony döntéshozatal ritka készségek a fiatalok között, így mindenképp említsd meg ezeket az állásinterjúd alatt!
10 ok, amiért a munkáltatók értékelik az au pair tapasztalatot

Készség: Kapcsolatépítési készség

 

A vezetői készséged mellett a kapcsolatteremtő készséged is rengeteget fejlődik majd, miközben különböző országok, kultúrák fiataljaival barátkozol. Könnyen lenyűgözheted a felvételiztető kollégákat, ha elmeséled, miképp költöztél egy évre egy idegen országba, és milyen sikeresen vetted ott az akadályokat. Barátokat szereztél, elmélyítetted a kapcsolatod a fogadó családdal, ezek pedig mind ékes példái annak, hogy milyen jó csapatjátékos vagy. Ilyen személyiséggel kiválóan képviselheted majd a céged alkuhelyzetekben, vagy különböző rendezvényeken. Az Amerikában kialakult barátságoknak hála könnyedén dolgozol majd együtt ismeretlen emberekkel, és a kulturális sokszínűséget pozitívan éled majd meg, ahelyett, hogy frusztrálna az.

 

Készség: Csapatszellem

 

A jó kapcsolatépítési készséget többre tartják a fejvadászok, mint hinnéd. Ennek birtokában jobb csapatjátékos vagy, és erre biztos megannyi példát tudsz majd felhozni az au pair éved történéseiből. Mi lehet ékesebb példája a csapatszellemnek, mint hogy egy éven keresztül sikeresen együtt élsz, dolgozol a fogadó családod tagjaival? A gyermekgondozás nem könnyű feladat, és ezt közösen hajtottátok végre a család felnőtt tagjaival, egy csapatot alkotva legalább egy éven át. Ez a tapasztalat bizonyítja, hogy képes vagy idő- és munkabeosztás megtervezésére és követésére, szabályok kialakítására és betartására, problémamegoldásra és az események utólagos elemzésére, hogy tovább tökéletesítsd teljesítményed. Ezek a tulajdonságok természetesen bármilyen közegben nagy előnyödre lesznek.

10 ok, amiért a munkáltatók értékelik az au pair tapasztalatot

Készség: Jó kommunikációs készség

 

Nem csak kiváló csapatjátékost formál majd belőled az egy év Amerikában töltött idő, hanem a kommunikációs készséged is egy új szintre fog emelkedni. Megtanulsz könnyen szót érteni másokkal az adott helyzettől vagy kulturális közegtől függetlenül. Az amerikai au pair program alatt szünet nélkül kell majd idegen nyelven kommunikálnod mindenkivel: a fogadó családdal, a barátaiddal, az egyetemi előadóval és hallgatótársaiddal, és persze mindenki mással is, akivel összesodor a sors jártadban-keltedben. Ez kivételes lehetőséget biztosít majd arra, hogy jobban megértsd az embereket, és hogy megértesd magad másokkal. A hatékony, tapintatos kommunikáció minden munkahelyi pozíció alappillére, ezért mindenképp részletezd ezt a készséged az interjúd alatt, és tüntesd is fel az önéletrajzodon!

 

Készség: Problémamegoldó készség

 

Az au pair éved keretein belül rengeteg klassz élménnyel gazdagodsz majd, de biztosan kerülsz majd olyan kihívás elébe is, amelyre nem számítottál előzőleg, főleg nem egy idegen országban és kultúrában. Ezeknek a kihívásoknak a megoldása fejleszti majd a szisztematikus gondolkodásmódod, könnyebben átlátod majd az eléd táruló helyzeteket, és hatékonyabb problémamegoldóvá is válsz időközben. Csakúgy, mint az eddigiek, ez a készség is nagy hasznodra lesz karriered során. Melyik munkaadó ne akarna egy jó problémamegoldó készséggel megáldott kollégát a csapatába?

 

Készség: Elhivatottság

 

Végezetül pedig, az amerikai au pair éved alatt kialakul benned egy magasfokú elhivatottság a fogadó családoddal való közös munka hatására. Az au pair élet egy igazán különleges tapasztalat, hiszen egy új családba beépülve felügyelsz majd a gyermekükre, miközben fizetést is kapsz a fáradozásodért. A kölcsönös szeretet miatt mindig azon leszel, hogy a lehető legjobb munkát végezd. Ez pedig nem fogja elkerülni a fejvadászok figyelmét sem! A program hatására magabiztosabbá, érettebbé is válsz majd, tovább erősítve a magasfokú elhivatottságodat.

 

Minden au pair véleménye egyezik abban, hogy amerikai kalandjuk gyökeresen megváltoztatta az életüket, és sokat javított az álláskeresési helyzetükön. Au pair alumni, jelenlegi TV riporter és író Tove Meyer így fogalmazott: „Az au pair tapasztalat rendkívül jól fest az önéletrajzodban, mert bizonyítja, hogy keményen dolgozol, felelősségtudatos vagy, és elég bátor vagy ahhoz, hogy hazádat hátrahagyva belevágj az ismeretlenbe”.

 

Készen állsz arra, hogy beindítsd a karriered és egy felejthetetlen évet tölts az Egyesült Államokban? Tedd meg a következő lépést a jövőd felé!

Lara Grabowski
Lara Grabowski
Ízig-vérig francia vagyok, a Washington D.C.-i au pair utam hozta meg a kedvem a világjáráshoz, aminek ideje alatt igazán beleszerettem a kontinensbe. Ma a kulturális csereprogram lelkes képviselője vagyok, imádok utazni és a világ új szépségeit, idegen kultúráit megismerni.

Legolvasottabb

Még több Munka és utazás

A line drawing of a gumball machine

Készen állsz a kalandra?

Kezdd el ma a jelentkezésed, es kerülj egy lépéssel közelebb ahhoz, hogy au pair legyél az USA-ban. Vágj bele életed következő izgalmas fejezetébe!

Kezdj neki