• Tanács
Megjelent July 15, 2019

Ezekre a dokumentumokra lesz szükséged, ha az USA-ba utazol!

Minden, ami amerikai utazásodhoz és az ott-tartózkodáshoz kell!

Szerző: Cultural Care Au Pair

Jövőbeli au pairként, függetlenül attól, hogy most épp hol tartasz a jelentkezési folyamatban (még csak most kezdesz neki, vagy már megtaláltad a fogadó családod), el fog jönni számodra is az utazás előtti összecsomagolás ideje. Végig kell majd kutatnod a gardróbod tartalmát, hogy kiválaszd, miket viszel magaddal a felejthetetlen utazásodra? Hú, de izgalmas! Kis apróságokat kell majd találnod, amit a fogadó családod gyermekeinek ajándékként magaddal vihetsz? Ez talán még izgalmasabb! Végiggondolni, hogy milyen iratokat kell magadnál tartanod amerikai utad alatt? Ez már nem hangzik olyan remekül.

 

Utánajárni, hogy mely iratokat kell magaddal vinned az egész éves külföldi utazásod idejére, idegesítő feladat és felesleges stresszforrás az utazás előtti utolsó időszakban. Ilyenkor inkább izgatottan kellene várnod a kalandod kezdetét és arra koncentrálni, hogy elbúcsúzz a családodtól és barátaidtól, vagy hogy megszervezd a repülőút előtti utolsó egyeztetős Skype-hívást a fogadó családoddal.

 

Ezek a gondok számunkra is ismerősek, sőt, azt is tudjuk, hogy milyen bonyolultnak tűnhet a szükséges iratok beszerzése Amerikába érkezésed követően is! Ne aggódj! Előtted már több tízezer au pair sikeresen vette ezeket az akadályokat, és a Cultural Care Au Pair csapatától kapott segítséggel te is könnyedén kipipálhatod ezeket a feladatokat. Összeállítottunk számodra egy olyan csomagolási listát, amely tartalmaz minden fontos iratot, amit magaddal kell vinned az USA-ba, és arról is szó esik, hogy miről kell gondoskodnod megérkezésedet követően, hogy mihamarabb egy gondtalan, kalandokkal teli au pair évbe kezdhess!

 

Amit mindenképpen magaddal kell vinned Amerikába

 

Útlevél/vízum

Triviálisnak tűnhet, de néha a legnyilvánvalóbb dolgokról feledkezünk meg a legkönnyebben. Mindenképp vidd magaddal a J-1 vízumodat tartalmazó útleveled! Hasznos lehet emellett fénymásolatot készíteni az útleveledről és a vízumodról is, és ezek is legyenek mindig nálad, például a kézipoggyászodban.

Ezekre a dokumentumokra lesz szükséged, ha az USA-ba utazol!

DS-2019 űrlap

A DS-2019 űrlapot (angol nevén: Certificate of Eligibility for Exchange Visitor (J-1) Status) a Cultural Care Au Pair csapata fogja elküldeni neked a nagykövetségi időpontod előtt, erre szükséged lesz a vízummal kapcsolatos ügyintézés során. Ez az irat bizonyítja, hogy egy kulturális csereprogram résztvevője vagy, feltűnteti a szponzorod, valamint egy rövid leírást tartalmaz a program mibenlétéről, időtartamáról. Az amerikai reptéren való áthaladáshoz szükséged lesz erre a papírra, az útleveledre és a vízumodra, így semmiképp se felejtsd otthon. Az amerikai hivatalos ügyintézések során ugyancsak fel kell majd ezt mutatnod.

 

Személyazonosító igazolvány

Biztonságosabb, ha az útleveled mellett legalább egy másik személyazonosító iratot is magadnál tartasz külföldi utazásaid során. Ha figyelsz arra, hogy ez mindig nálad legyen, nem kell majd az útleveledet folyton magaddal hurcolnod, sőt, nagy segítségedre lesz, ha esetleg az elvesztett útleveledet kell majd Amerikában pótolnod! Mindenképpen azt ajánljuk, hogy ezt az iratot is vidd magaddal, csak arra vigyázz, hogy ne tartsd közvetlenül az útleveled mellett.

 

Magyar és nemzetközi vezetői engedély

A fogadó család gyermekeinek fuvarozása a feladataid egyik alapvető eleme lesz, így rettentő fontos, hogy mind a magyar, mind pedig a nemzetközi vezetői engedélyed elcsomagold. A nemzetközi vezetői engedély birtokában vezethetsz külföldön, és enélkül sok biztosítónál nem tudsz biztosítást kötni. Arról se feledkezz meg, hogy Amerika egyes államaiban az érvényes szabályok értelmében lehet, hogy helyi vezetői engedélyt is kell majd szerezned.

 

Kártörténeti igazolás

Ha van kártörténeti igazolásod, érdemes ezt is magaddal vinni Amerikába, ennek birtokában ugyanis a fogadó családod könnyebben tud majd számodra vezetői biztosítást kötni. Ezt az iratot a gépjármű-biztosítódtól igényelheted utazásod megkezdése előtt.

 

Erika kártya és leírás

A Cultural Care au pairjeként az egész utad alatt teljes körű biztosítási fedezetet élvezel, melyet az Erika Travel Insurance biztosít számodra. Az Erika kártyát a Cultural Care csapatától fogod megkapni. Ne feledd el ezt kinyomtatni utad megkezdte előtt, és megérkezésed után mindenképp írd rá a helyi mobiltelefonszámod is. Ezen a kártyán megtalálod a sürgősségi forróvonalat, az Erika leírásból pedig többet megtudhatsz a fedezet részleteiről. Vidd magaddal mindkettőt!

 

Orvosi kórlap és receptek

Ha valamilyen betegséged vagy allergiád van, hasznos lehet magaddal vinned a kórlapod Amerikába. Ha gyógyszeres kezelés alatt állsz, mindenképp vidd magaddal az orvosi receptjeid, ha nem tudod becsomagolni az egész évre szükséges gyógyszeradagod. A terhességmegelőző tabletták Amerika számos államában vény nélkül kapható gyógyszerek, indulás előtt ellenőrizd, hogy esetedben kell-e ehhez majd recept.

 

Travel Kit

Minden Amerikába utazó Cultural Care au pairt ellátunk egy Travel Kit kisokossal, melynek célja, hogy kellőképp felkészítsen az utazásra. Számos teendőt és tippet találhatsz majd benne, ami au pairként nagy segítségedre lesz! Csomagold be a kézipoggyászodba, így kéznél lesz, amikor használnod kell majd a New York-i Training School óráin, ahol a benne található feladatokkal dolgoztok majd.

 

A Cultural Care csapatától kapott utolsó levél

Ne feledd el magaddal vinni a Cultural Care csapatától kapott utolsó leveled, hiszen ebben fontos részleteket találhatsz az érkezésed és a Training School kampuszán töltött időd részleteiről.

 

A fogadó családod és a Cultural Care irodájának elérhetőségei

Ezeket az adatokat leírhatod például a Travel Kit megfelelő oldalára (ezért is fontos, hogy ne hagyd azt otthon), de erősen ajánljuk, hogy a telefonodba is mentsd el a telefonszámokat és címeket a biztonság kedvéért.

 

Hitelkártya és készpénz

Ne utazz készpénz nélkül Amerikába! Érdemes 150-200 dollár körüli összeget 10-20 dolláros bankjegyekben magadnál tartani a bank-, vagy hitelkártyád mellett. Ezek birtokában bármilyen szituációban fizetőképes leszel!

 

Elfelejtetted a repülőutad vagy az au pair szerződésed részleteit? Ezeket bármikor megtalálhatod a Cultural Care Au Pair profilodra bejelentkezve. Ezek kinyomtatására nem lesz szükséged utazásod megkezdése előtt, csak ne feledkezz meg a menetrendedről.

 

Tipp: Készíts két fénymásolatot minden fent említett iratról! Egy másolatot mindig tarts magadnál (de nem közvetlenül az eredeti dokumentumok mellett), a második másolatot pedig hagyd otthon, például a szüleidnél. Járj el hasonlóan minden hivatalos papírral, amit Amerikában szerzel: egy fénymásolatot tarts magadnál, egyet pedig őrizz biztonságban az új otthonodban. Alternatív megoldásként digitalizáld és mentsd el ezeket egy USB tárolón vagy a számítógépeden.

 

Mit kell beszerezned Amerikába érkezésed után

 

I-94 űrlap

Mielőtt belépnél az ország területére, a reptéri ellenőrzés alatt a dokumentumaidat átvizsgáló hivatalnoktól kapni fogsz egy elektronikus belépési engedélyt, ezt hívják I-94-nek. Mivel ez a dokumentum digitális formában kerül kiállításra, érdemes ezt az U.S. Customs and Border Protection honlapjáról letölteni és kinyomtatni. Szükséged lesz majd erre az amerikai társadalombiztosítási számod igénylésekor.

 

Társadalombiztosítási kártya

Az országba érkezésedtől számított tíz napon belül be kell nyújtanod a társadalombiztosítási kártya igénylésére vonatkozó kérelmedet a fogadó családod lakhelyén illetékes társadalombiztosítási hivatalban. A Cultural Care Au Pair profilodon minden információt megtalálsz arról, hogy mire kell figyelned ennél a különösen fontos lépésnél. A társadalombiztosítási számod kell majd például ahhoz, hogy bankszámlát nyithass, hogy jelentkezhess az amerikai jogosítvány megszerzésére azokban az államokban, ahol erre szükség van, és hogy befizethesd az adókat. Ne feledd, ezt a kártyát az au pair program végeztével is meg kell őrizned, mert társadalombiztosítási számot egyszer kapsz egész életedben. Még akár harminc év múlva is ez lesz a társadalombiztosítási számod, ha esetleg úgy döntesz, hogy Amerikába költözöl.

 

Helyi vezetői engedély

Amerika egyes államaiban nem engedélyezik, hogy külföldi vagy akár nemzetközi vezetői engedéllyel ülj a volán mögé, így helyi jogosítványt kell szerezned. Mindenképp kérdezd meg utazásod előtt a fogadó családod, hogy kell-e, és ha igen, hogyan érdemes ezt igényelned!

 

Amerikai bankszámla és hitelkártya

Ha már van amerikai társadalombiztosítási számod, a következő lépésben bankszámlát kell nyitnod, és bankkártyát kell szerezned. Azt tanácsoljuk, hogy kérd ki a fogadó családod véleményét, ők biztosan tudni fogják, hogy melyik banknál érdemes majd ezt intézned.

Ezekre a dokumentumokra lesz szükséged, ha az USA-ba utazol!

Diákigazolvány

Au pairként legalább 6 kreditet kell szerezned egy amerikai egyetem vagy főiskola hallgatójaként, és számos intézmény kiállít diákigazolványt a cserediákjainak is. Ha van erre lehetőséged, mindenképp szerezz magadnak egyet – ennek birtokában megszámlálhatatlan előnyre tehetsz szert!

 

Most, hogy tudod, mely fontos iratokat kell mindenképpen magaddal vinned az utazásra (és megszerezni megérkezésed után), kezdődhet a készülődés kellemes része! Már nem kell sokáig várnod, hogy megismerd az új otthonod és családod Amerikában!

 

Ne feledd, a Cultural Care csapata szinte bármikor rendelkezésedre áll, ha bármilyen kérdésed felmerülne a programmal kapcsolatban!

Cultural Care Au Pair
Cultural Care Au Pair

Itt a Cultural Care Au Pair! Hiszünk benne, hogy a kulturális csere jobbá teszi a vilagot - ezért célul tűztük ki, hogy au paireknek segítsünk fantasztikus élményekkel gazdagodni az USA-ban. Amikor éppen nem az au paireknek segítünk, édességet kóstolunk a világ minden tájáról és nagy mennyiségű kávét szürcsölünk.

Legolvasottabb

Még több Tanács

A line drawing of a gumball machine

Készen állsz a kalandra?

Kezdd el ma a jelentkezésed, es kerülj egy lépéssel közelebb ahhoz, hogy au pair legyél az USA-ban. Vágj bele életed következő izgalmas fejezetébe!

Kezdj neki