9 tipp az angoltudásod fejlesztésére az au pair programod előtt és után is!

Amerikai au pairjeink tanácsai

Az angoltudás tökéletesítése az amerikai au pair programra jelentkezők egyik alapvető célkitűzése. Ennek jó oka van, hiszen a folyékony angoltudás gyakran jobb álláslehetőségeket teremt, miközben a magánéletben is kalandos utakra terelhet. Az egy- vagy kétéves au pair program alatt néhány kézenfekvő módon fejlesztheted nyelvi készségeidet, ezek mellett azonban néhány kreatív módszer is rendelkezésedre áll, hogy folyékony nyelvtudással térj haza Amerikából. Az alábbi listában összegeztük au pairjeink kedvenc nyelvtanulási módszereit!

 

Használd ki az angol nyelvű média kínálta lehetőségeket!

Már az amerikai utazásod kezdete előtt rengeteg lehetőséged van arra, hogy felelevenítsd porosodó nyelvtudásod. Szerencsére számtalan angol sorozat, film, zeneszám és megannyi másféle média áll rendelkezésedre, hogy fejleszd magad!

 

Szinte minden au pair, akivel beszélgettünk, sorozatok és filmek nézését ajánlotta angol nyelven, angol felirattal (akár egyszerre mindkettőt). Elea, a francia au pair tanácsa, hogy „nézz angol nyelvű sorozatot angol felirattal, hogy az agyad jobban összekösse a hallott és látott szöveget!”.

 

Juliana, a kolumbiai au pair a kedvenc számai dalszövegének megtanulására esküszik, főleg, ha spanyolul is elérhetőek azok. „Nagyon sok új szót és kifejezést tanultam meg ennek köszönhetően.” Iri, az argentin au pair ugyancsak a zene segítségével fejlesztette angoltudását, mivel „a zenehallgatás a kiejtés tökéletesítésének legjobb módja”. Monse, a mexikói au pair például Adele, Bruno Mars, Taylor Swift és Ed Sheeran számait ajánlja az angolul tanulni vágyók figyelmébe, mert „az ő kiejtésük igazán könnyen érthető”.

 

Tanja, az osztrák au pair angol nyelvű könyvek segítségével tanult, eleinte könnyítésként pedig a már jól ismert könyveket olvasta újra. „Az e-book szuper hasznos, mert egyből megnézheted a szótárban, ha nem értesz egy szót!”

 

Hanna, a svéd au pair számtalan angol podcastot hallgatott, mert „ezek mindig olyan közvetlen hangvételűek, és a beszélgetésekből rengeteg szleng és ritkán használt szót is megismerhetek”.

 

Használj öntapadós jegyzetpapírt, jegyzetfüzetet és egyéb kreatív módszert a szókincsed bővítésére!

Szókincsének bővítése érdekében Noa, a holland au pair öntapadós cetlikkel látta el házában a különböző használati tárgyakat. „Az elejére az anyanyelvemen írtam a tárgyak nevét, a hátoldalra pedig angolul.” Ezt a módszert könnyedén alkalmazhatod Amerikába érkezésed után is, hiszen ekképp a fogadó család gyermekei veled együtt tanulhatnak új szavakat! Melanie, volt mexikói au pair továbbra is magánál tarja jegyzetfüzetét, amibe minden nap egy új angol szót ír fel, mert „ez a szókincs bővítésének legjobb módja”. Monse, aki ugyancsak mexikói au pair, hosszú sétái alatt gyakran azon töprengett, hogy „Vajon hogy fogalmaznám ezt meg angolul?” Hazatérve aztán mindig megnézte az ismeretlen szavakat a szótárban.

 

Tanulj a Cultural Care buddy segítségével!

Miután au pairjeink rátaláltak jövendőbeli fogadó családjukra és megkezdték az előkészületeket az amerikai útjukra, csapatunk bemutatja őket egy Cultural Care buddy-nak. Ezek a „buddy-k” már Amerikában élő au pairek, akik gondoskodnak az új au pairek gondtalan beilleszkedéséről.

 

Tanja, az osztrák au pair nagyon hasznosnak találta az angol nyelvű üzenetváltást amerikai utazását megelőzően. Meglátása szerint ezért is „nagyon fontos, hogy olyan buddy-val kerülj össze, akivel nem azonos az anyanyelvetek”.

 

Beszélj, amennyit csak tudsz

Angolul beszélni, bár elsőre triviálisnak hangozhat, mégis az egyik legjobb módja az angoltudásod fejlesztésének. „Gyakorolj, gyakorolj és gyakorolj!” – mondja Bianca, az osztrák au pair. „Mindegy, hogy a fogadó családoddal vagy a barátaiddal beszélgetsz, ne legyél félénk!” Rebekka, a német au pair még a vadidegenekkel beszélgetésbe elegyedést is megemlíti lehetőségként, hiszen ez Amerika-szerte teljesen elfogadott dolog. „Netán még egy új barátra is akadhatsz így!” Ne aggódj attól, hogy esetleg hibázol. Stacey, a holland au pair például külön megkérte a fogadó családját, hogy javítsák ki, ha hibázna, „hiszen abból tanulok”!

 

Vedd körül magad nemzetközi au pairekkel!

Au pairként számtalan lehetőséged nyílik arra, hogy más au pairekkel ismerkedj meg a környezetedben. Megannyi au pair találkozó és program közül választhatsz! Felichia, a dél-afrikai au pair tanácsa, hogy „Vedd körül magad olyan emberekkel, akik nem beszélik a nyelvedet! Így kénytelen leszel mindig angolul beszélni, és így sokkal gyorsabban fejlődsz majd!”

Tölts időt a helyiekkel!

Az au pairek gyakran barátkoznak helyiekkel, mert így hasonló korú és érdeklődési körű barátok társaságában fejleszthetik nyelvtudásukat.

 

Melisa, az argentin au pair elmondása szerint pont így tökéletesítette az angoltudását. Egy nagy amerikai társaságba csöppent azáltal, hogy jelentkezett a helyi röplabdacsapatba. „Egy MeetUp nevű applikációt is használtam, ahol nyelvi csereprogramok résztvevőinek szerveznek találkozókat.” Tais, a brazil au pair azt tanácsolja, hogy randizz amerikai és nemzetközi fiatalokkal ottléted alatt.

 

Járj angol tanfolyamokra (kiváltképp, ha ingyenesek!)

A program keretein belül lehetőséged van egyetemi előadások látogatására Amerikában (melyet a fogadó családod maximum 500 dollárral támogat), számos au pair pedig angolórák mellett teszi le a voksát. Tais, a brazil au pair tanácsa, hogy „járj annyi angolórára, amennyire csak tudsz! Szánj időt a tanulásra, mert ennél jobb lehetőséged sosem lesz rá!”

 

Dániel, a magyar au pair a helyi könyvtár által szervezett ingyenes tanfolyamra iratkozott be. „Hónapokig jártam az órákra, és rettentő sokat tanultam. Az amerikai nyelvtan és szóhasználat olyan részleteivel ismerkedtem meg, amiről otthon sosem tanultam.” Bármilyen előadásra is jelentkezz, ha az angoltudásod tökéletesítése a célod, Melanie, volt au pair tanácsa, hogy hétvégi kiruccanások helyett inkább egy nemzetközileg elismert intézmény oklevelének megszerzésére koncentrálj.

 

Olvass fel gyermekkönyveket a fogadó családod gyermekeinek!

Angol nyelvű mesekönyvek felolvasása a fogadó családod gyermekeinek kiváló lehetőség a fejlődésre. A szavak és mondatszerkezetek alapvetően egyszerűek és Melanie szerint „segít a kiejtés és a trükkös szavak gyakorlásában, ha felolvasol valakinek”. A gyermekek ráadásul biztosan őszinte visszajelzést fognak adni, amiből sokat tanulhatsz!

 

Ne félj!

Ha az angoltudásod fejlesztése a cél, fontos, hogy a félelmeidet félretéve próbáld magadból a legtöbbet kihozni. Senki sem fog, aki számít, megítélni a kiejtésed, nyelvi bakijaid vagy a szókincsed miatt. A fogadó család tagjai és a barátaid elismeréssel néznek majd rád, hiszen egy idegen nyelven kommunikálsz! Andrea, volt olasz au pair, aki szülőhazájában tánctanár, felidézi, hogy a program ideje alatt felkérték, hogy a fogadó család gyermekeinek iskolájában tartson táncórákat heti kétszer.” „Eleinte nagyon tartottam a feladattól, de később rájöttem, hogy milyen fontos lépés is ez a számomra. Elmondhatatlan sokat tanultam ebből a lehetőségből!”

 

Mindegy, hogy milyen módon fejleszted a nyelvtudásod, az biztos, hogy az amerikai kultúra számtalan lehetőséget biztosít, hogy elérd a kívánt eredményt! Laura, az olasz au pair az alábbi gondolattal zárta le beszélgetésünket: „Egy évvel hazatértem után is büszkén tekintek vissza az au pair programom ideje alatt elért nyelvi fejlődésemre. Olyan sokat fejlődtem!

Cultural Care Au Pair
Cultural Care Au Pair
Itt a Cultural Care Au Pair! Hiszünk benne, hogy a kulturális csere jobbá teszi a vilagot - ezért célul tűztük ki, hogy au paireknek segítsünk fantasztikus élményekkel gazdagodni az USA-ban. Amikor éppen nem az au paireknek segítünk, édességet kóstolunk a világ minden tájáról és nagy mennyiségű kávét szürcsölünk.
    A line drawing of a gumball machine

    Készen állsz a kalandra?

    Kezdd el ma a jelentkezésed, es kerülj egy lépéssel közelebb ahhoz, hogy au pair legyél az USA-ban. Vágj bele életed következő izgalmas fejezetébe!

    Kezdj neki