3 módja annak, hogy jobbá tedd a világot

„Az au pairség nem csak egy év az életben, hanem egy egész élet egy évben!” Ez a gyakran emlegetett meglátás rengeteg igazságot tartalmaz, hiszen az au pair program megszámlálhatatlan lehetőséget kínál. Pénzt keresel, miközben külföldi tapasztalatot szerzel, utazol, fejleszted az angoltudásod, egy második családot alakítasz ki magadnak Amerikában és barátokat szerzel a világ minden sarkából. Ami a legszebb azonban a programban, az az, hogy tényleg szebbé varázsolhatod világot magad körül. 

Au pairjeink, mint például a kolumbiai Luisa, óriási hatással vannak a legkisebbekre, hiszen olyan sokat tanulnak tőlük a fogadó családok gyermekei!

Az au pairek szebbé varázsolják a gyermekek életét

A legnagyobb hatással gyakran a legkisebbekre vannak au pairjeink, ezek a csöppségek pedig a fogadó családok gyermekei! Au pairként felügyelhetsz babákra, kisgyerekekre, kisiskolásokra, segíthetsz tiniknek fontos mérföldköveket elérni az életükben, magabiztosságot építeni, megtanulni szeretni és megélni mások szeretetét, és megismertetheted velük a kultúrád szépségeit is! Kelly, egy kaliforniai anyuka írta: Niki segített a fiamnak illedelmesebbé válni, segített neki átérezni, hogy szép dolog megosztani másokkal azt, amink van, segített kreatívabbá válni, ráébresztette a természet szépségének értékelésére és arra is, hogy hogyan viselkedhet igazán kedvesen másokkalAkárhányszor elmondom a fiamnak, hogy mennyire szeretem, mindig azt válaszolja, hogy ő is szeret engem, Apát és Nikit is. Ez mindig emlékeztet arra, hogy milyen óriási hatással volt rá Niki az alatt a rövid idő alatt, amit velünk töltött. 

Kira, a német au pair nagyon élvezi, hogy a fogadó család gyermekeinek példaképe lehet. „Úgy érzem, hogy rátaláltam a második otthonomra és családomra itt!”

Egy másik anyuka, Ashley hasonló szeretettel emlékezik vissza Sofia nevű au pairjük családjukban eltöltött idejéről. „Odaadóan vigyázott a fiainkra, megajándékozott mindannyiunkat a szeretetével, türelmével, kedvességével, humorával és természetesen a kultúrájával is. Büszkén követjük orvosi tanulmányait innen a távolból. Sőt mi több, a kétéves fiunk már bejelentette, hogy ő is orvos szeretne lenni felnőtt korában éppúgy, mint Sofia! A családunk élete örökre megváltozott ennek az ifjú hölgynek köszönhetően. Nagyon reméljük, hogy csodálatos jövője lesz!” 

Az au pairek hazájuk nagykövetei

Az apairek nagyszerű nagykövetei hazájuknak, mivel a program ideje alatt megosztják a fogadó családokkal és barátaikkal izgalmas nyaralásaik részleteit, betekintést nyújtanak az ételeik ízvilágába, nyelvükbe és hagyományaikba. Még egy ártatlan beszélgetés is képes lerombolni különböző sztereotípiákat és nagyobb megértést felépíteni mások iránt. 

Melanie, a mexikói au pairünk mindenáron meg akarta változtatni az amerikaiak hazájáról alkotott képét ott-tartózkodása alatt.

Melanie arra eszmélt Amerikába utazása előtt, hogy „számos, a mexikói emberekről és kultúráról alkotott tévhit megalapozatlan.” Melanie sok célkitűzése között így központba került az, hogy megismertesse az amerikaiakkal Mexikót. „Az amerikai au pair program kiváló lehetőséget biztosított számomra, hogy megmutassam a helyieknek, hogy hogyan is néznek ki igazából a mexikóiak, hogyan beszélnek és gondolkodnak!” 

Herschelle, a dél-afrikai au pair rengeteg rajongóval büszkélkedhet massachusettsi fogadó családjának lakhelye környezetében.

Gyakorta megesik, hogy az au pairjeink a közösség tagjaira is pozitív hatást gyakorolnak. Herschelle, a dél-afrikai au pair számtalan környékbeli gyermekkel került jó barátságba. „Herschelle érkezése óta napi szinten járnak hozzánk vendégek (gyerekek a környékről), akik vele szeretnék tölteni a szabadidejüket, miközben beszélgetnek, vagy akár a család kutyáját sétáltatják. Olyan jó látni, hogy mindenki ennyire szereti!” – meséli örömmel Helen, a fogadó anyuka. 

 

Amerikában töltött idejük alatt az au pairek az amerikai mindennapokba is betekintést nyernek. A 2020-as EurekaFact felmérés eredménye alapján a válaszadó au pairek 97%-a jobban megismerte az amerikai kultúrát az au pair programnak köszönhetően! Egy érdekes példára találtunk a Cultural Care 10 Kérdése kampány forgatása alatt azt illetően, hogy miképp változik az au pairek Amerikáról alkotott képe a programnak köszönhetően. A megkérdezettek mind meglepődve konstatálták, hogy az amerikaiak sokkal barátságosabbak annál, mint amire az au pairjeink eredetileg számítottak! 

Sarka, a cseh és Vilma, a svéd au pair nagy szeretettel mutatják be a fogadó család gyermekeinek ételkülönlegességeiket, ünnepeiket és tradícióikat.

Két fontos tényező, mely elősegíti, hogy jobban megismerhessünk idegen kultúrákat: az első, hogy au pairjeink a fogadó családokkal együtt élnek, a második pedig, hogy legalább egy évet töltenek együtt. „Nehezebb másoknak igazán jól bemutatni a személyiségedet és kultúrádat, ha csak egy hetet töltesz valahol egy rövid nyaralás keretein belül.” – állítja Brigid au pairünk. „De au pairként elegendő időt töltesz Amerikában, hogy minderre lehetőséget teremts.” Az au pair programból eredő kulturális ismeretterjesztés alapjaiban járul hozzá, hogy a világban egy kicsit több empátia és elfogadás legyen. 

Az apairek igazi vezetőkké válnak, elismerésre méltó értékrenddel 

A New York City marathon rendezvény alatti önkéntes munka minden au pair számára felejthetetlen élményt nyújtott. Egy életre szóló emlék marad, hogy egy jó ügyért dolgozhattak közösen!

Számtalan au pair talál rá módot az egy-, vagy kétéves program alatt, hogy segítsen a rászorulókon. Isabel, a kolumbiai au pair például önkéntesként egyedül élő idős emberekkel beszélgetett a COVID-19 krízis ideje alatt. Tamar, az angol au pair pedig ételgyűjtésbe kezdett a helyiek segítségével Hálaadás alkalmából. Klaudia, a lengyel au pair a New York City marathon rendezvényen nyújtott önkéntes segítséget, míg Jona, a német au pair pedig a helyi állatmenhelyen dolgozott.  

Muriel, a német au pair rendszeresen támogat Black Lives Matter felvonulásokat a fogadó család gyermekeivel.

Az apairek időt szakítanak arra, hogy támogassák a számukra fontos megmozdulásokat. Jeanne, a dél-afrikai au pair csatlakozott a fogadó családjához, hogy kiálljanak a társadalmi egyenlőség fontosságáért, és rendszeresen részt vettek a BlacLives Matter felvonulásokon is. Monique, a fogadó anyuka nagyra értékelte, hogy Jeanne folyton emlékeztette a gyermekeit, hogy az ő életük is fontos. Arantxa, a mexikói au pair jegesmedvének öltözött(!), hogy felhívja a klímaváltozásra a figyelmet. Joana, az argentin au pair pedig rendszeresen tartott beszédeket a női egyenjogúságról. 

Joana, az argentin au pair áll a New York-i A Félelmet nem ismerő lány (Fearless Girl) szobra mellett. „Évek óta a női egyenjogúság elkötelezettje vagyok, és az au pair program hozzásegített, hogy mások figyelmét is felhívjam erre a fontos témára!”

Arra is akad példa, hogy az au pairjeink helyi érdekeltségű jótékonysági megmozdulásokhoz csatlakoznak a fogadó családjuk, vagy a Local Childcare Consultant (LCC) kapcsán. Mások maguktól kezdik felkutatni, hogy miképp tudnának segíteni, amiben nagy segítségükre van a frissen szerzett magabiztosság és az amerikai kultúrát egyébként is átitató önkéntesszellem.  

 

Akárhogy is legyen, az au pairjeink újra és újra megváltoztatják a világot az amerikai útjuk alatt, minden egyes alkalommal szebbé téve azt. 

Cultural Care Au Pair
Cultural Care Au Pair
Itt a Cultural Care Au Pair! Hiszünk benne, hogy a kulturális csere jobbá teszi a vilagot - ezért célul tűztük ki, hogy au paireknek segítsünk fantasztikus élményekkel gazdagodni az USA-ban. Amikor éppen nem az au paireknek segítünk, édességet kóstolunk a világ minden tájáról és nagy mennyiségű kávét szürcsölünk.