Visszatérés az Egyesült Államokba au pairként

Miért döntött négy au pairünk úgy, hogy ismét au pairek legyenek?

Egy egész évet Amerikában tölteni au pairként elsőre hosszú időnek tűnhet. De az amerikai au pair programot átélt fiatalok szerint még a két év is hamarabb elrepül, mint gondolnád! Néhányuk a program végeztével hazarepül szülőhazájába, de hamarosan azon kapja magát, hogy visszavágyik az au pairek világába. Szerencsére erre van lehetőség az ismétlő au pair program keretei között!

 

Az ismétlő au pair program lehetőséget biztosít egy új au pair év megkezdésére azon fiatalok számára, akik legalább egy évet töltöttek már Amerikában, feltéve, hogy legalább két évet egy másik országban éltek azóta. Au pairjeink választhatnak, hogy a régi családjukhoz szeretnének visszatérni, vagy inkább egy új családot szeretnének megismerni. A legfontosabb azonban az, hogy visszatérő au pairjeink ott folytathatják csodálatos amerikai életüket, ahol abbamaradt, és tovább fejleszthetik magukat eközben!

 

Négy visszatérő au pairünktől kérdeztük meg, hogy mi húzta őket vissza az au pairek világába, és hogy mi teszi a második alkalmat oly különlegessé.

Camilla, dán au pair

 

Miért döntöttél úgy, hogy újra jelentkezel az au pair programra?

Az első alkalommal nem hosszabbítottam meg az egyéves programomat, mert attól tartottam, hogy elszalad mellettem a világ a szülőhazámban, ha túl sokáig távol maradok. Emellett pedig úgy éreztem, hogy minél hamarabb el kell kezdenem az egyetemi tanulmányaimat is, hiszen minden barátom ezt csinálta. Azóta teljesen másképp látom a helyzetet.

 

Amint hazaértem, éreztem, hogy rossz döntést hoztam. Mindenki élete folyt tovább a kiszámítható, unalmas medrében, semmi sem változott otthon egy év alatt. Ami pedig a tanulmányokat illeti, gyorsan rájöttem, hogy sosem túl késő továbbtanulni. Mindemellett pedig rettentően hiányzott a fogadó családom is!

 

Ahogy telt az idő, lassan beletörődtem a helyzetbe, és visszatértem a tanulmányaimhoz. Egy évvel a diplomám megszerzése előtt azonban rádöbbentem, hogy 27 évesen kiöregedek az au pair programból. Elképzelésem sem volt, hogy mihez kezdjek az életemmel a tanulmányaim befejeztével, és az igazat megvallva szerettem volna egy kicsit halogatni még a döntés meghozatalát.

 

Így hát felhívtam az anyukámat, és megosztottam vele a gondolataimat. Visszatartott lélegzettel vártam, hogy mit fog szólni, de a válasza az utolsó kétségeimet is eloszlatta. “Biztos voltam benne, hogy visszatérsz majd Amerikába.” – mondta. “Még annyi élményt szerezhetsz ott, és egyébként is mára már a második otthonoddá vált! Ne foglalkozz mások véleményével! Egy életed van, éld úgy, ahogy te szeretnéd!” Ekkor már biztosan tudtam, hogy újra au pair leszek. Előrebocsájtom, hogy ez volt életem legjobb döntése!

 

Miben különbözik ez a második alkalom? 

A legnagyobb különbséget talán magamban érzem! Az első alkalommal 20 éves voltam, ezúttal pedig 26. Bár az első utam alatt is érettnek éreztem magam, de mára sokkal magabiztosabb vagyok. Mára már pontosan tudom, hogy mit várok a fogadó családtól és az au pair programtól. Az értékrendem is sokat változott az évek során. A második alkalommal két dologra koncentrálok igazán. Egyrészt szeretném maximálisan kiélvezni a fogadó családdal töltött időmet, másrészt pedig szeretnék a lehető legtöbbet utazni. Emellett pedig olyan kurzusokra akartam jelentkezni az amerikai egyetemen, aminek a karrierem során is hasznát veszem majd.

Eliana, argentin au pair

 

Miért döntöttél úgy, hogy újra jelentkezel az au pair programra?
Mert annyira imádtam az első utamat! Mindvégig tartottam a fogadó családommal a kapcsolatot, még meg is látogattam őket 2019-ben, aztán 2020-ban megkértek, hogy térjek vissza hozzájuk.

Mit vártál a legjobban az Amerikába való visszatérésedet követően?
A legjobban azt vártam, hogy újra a fogadó családommal lehessek! Igazi családtagként tekintünk egymásra! Azt is várom, hogy ellátogathassak olyan helyekre, ahova az első alkalommal nem jutottam el, valamint hogy visszatérjek a kedvenc helyeimre is!

Mit tanácsolsz azoknak az au paireknek, akik a visszatérést fontolgatják?
Ne gondolkozz tovább, jelentkezz! A második alkalom egy teljesen új élmény, függetlenül attól, hogy a régi, vagy egy teljesen új fogadó családhoz érkezel.

 

Anna, német au pair

 

Miért döntöttél úgy, hogy újra jelentkezel az au pair programra?

Az első alkalom (2013-2014) életem legjobb éve volt! Cincinnati városában töltöttem egy felejthetetlen évet a fogadó családommal, ahol közben életre szóló barátságokat is kötöttem. Szuper élmény volt a sok utazás és az “amerikai álom” megismerése.

 

Németországba visszatérve elkezdtem a továbbtanulni, de megállás nélkül motoszkált bennem a gondolat, hogy visszatérjek Amerikába, a második otthonomba. Csatlakoztam a Cultural Care csapatához Németországban mint Meeting Leader, így rengeteg új au pairrel volt szerencsém találkozni. Ez pedig bennem is egyre inkább felélénkítette a vágyat, hogy újra au pair lehessek. Politológiát és amerikanisztikát tanultam, így minden Amerikával kapcsolatos tapasztalat hozzájárult a karrierem építéséhez.

 

Mit gondolsz, az első au pair program tapasztalatai segítségedre voltak a második alkalom matching folyamata alatt?

Igen, a már meglévő au pair tapasztalatom igazán hasznos volt. Az is segített, hogy közben idősebb lettem, és persze az amerikai tapasztalatom, valamint az autóvezetői gyakorlatom sem volt elhanyagolható.

 

Miben különbözik ez a második alkalom? 

Ez a második au pair út nagyon más, például a globális COVID-19 pandémia miatt. Bizonyos dolgok viszont elég hasonlóak. Hasonlít, mivel most is meg kellett ismerkednem a fogadó családommal, hozzá kellett szoknom egy új környezethez, és ki kellett alakítanom a mindennapi ritmusomat is.

 

Amit nagyra értékelek az ismétlő au pair programomban, hogy a pandémia miatt egy egészen más mélységű kapcsolatot tudtam kialakítani a fogadó családommal. Igazi családi kapcsok jöttek létre közöttünk, és nagyon szeretem a velük töltött időt.

 

Mit tanácsolsz azoknak az au paireknek, akik a visszatérést fontolgatják?

Ne gondolkozz tovább, jelentkezz! Nagyon hálás vagyok a lehetőségért, hogy újra átélhetem a felejthetetlen amerikai au pair kalandjaimat!

 

Laura, osztrák au pair

 

Miért döntöttél úgy, hogy újra jelentkezel az au pair programra?

Azért jelentkeztem újra az au pair programra, mert elkezdtem egy online képzést. Úgy gondoltam, hogy remekül tudnám kombinálni a délutáni gyermekfelügyeletet és a napközbeni tanulást, amikor a gyerekek egyébként is iskolában vannak. Ez a terv remekül működött a pandémia előtt.

 

Mit gondolsz, az első au pair program tapasztalatai segítségedre voltak a második alkalom matching folyamata alatt?

Teljes mértékben! A már megszerzett au pair tapasztalatom óriási előnyt jelentett. Rengeteg érdeklődő családtól kaptam üzenetet! Számos fogadó családnak imponált, hogy már van amerikai adóazonosító számom, megtapasztaltam, milyen egy évet külföldön tölteni, valamint amerikai autóvezetési gyakorlatra és gyermekfelügyeleti tapasztra is szert tettem.

 

Miben különbözik ez a második alkalom? 

Távol lenni az otthonodtól egy idegen környezetben és közben gyermekekre felügyelni rengeteg dologra megtanít. Nagy figyelmet fordítok arra, hogy jobban kihasználjam a szabadidőmet. Az iskolai teendőim mellett próbálok minél többet utazni és új hobbikat kipróbálni.

 

Ha szeretnél többet megtudni arról, hogy miként térhetsz vissza Amerikába au pairként, fordulj hozzánk bátran!

Cultural Care Au Pair
Cultural Care Au Pair
Itt a Cultural Care Au Pair! Hiszünk benne, hogy a kulturális csere jobbá teszi a vilagot - ezért célul tűztük ki, hogy au paireknek segítsünk fantasztikus élményekkel gazdagodni az USA-ban. Amikor éppen nem az au paireknek segítünk, édességet kóstolunk a világ minden tájáról és nagy mennyiségű kávét szürcsölünk.
    A line drawing of a gumball machine

    Érd el a változást Nagykövetként!

    Segíthetsz a program javításában és pozitívan befolyásolhatod más au pairek életét. Ha jelenlegi vagy egykori au pair vagy, jelentkezz még ma a Nagykövet programunkba.

    Jelentkezz most