• Au Pair történetek
Megjelent August 20, 2019

Gyerek gondozása

Miért olyan különleges az, amikor csecsemőre vigyázunk?

Szerző: Vanessa Johana Villa Parra

Amikor elkezdtem azon gondolkodni, hogy au pair legyek, sok mindent vártam ettől az élménytől. Elképzeltem, hogy csak angolul fogok kommunikálni, hogy új emberekkel fogok találkozni, és az utazom – de a legfontosabb dolog, amin gondolkoztam, az a fogadógyerekek életkora volt. Sok szempontot kell átgondolnod, amikor kiválasztod a neked megfelelő fogadócsaládot, de az egyik legfontosabb, hogy hány éves gyerekekre fogsz vigyázni! Végül is mindig ezek a gyerekek lesznek a legközelebb hozzád, amikor az USA-ban vagy.

 

Én a kishúgommal nőttem fel, és ez nagy kaland volt a számomra. Minden nap valami új élményben volt részem: az első mosolya, az első gügyögése, amikor először próbált járni, az első szava… olyan dolgok, amiktől nagyot dobban az ember szíve. Fantasztikus, hogy milyen gyorsan nőnek, és csodálatos látni, amikor elérik ezeket a mérföldköveket. Ez az egyik oka annak, hogy úgy döntöttem, hogy csecsemővel fogok dolgozni.

 

Kötődés a csecsemőkhöz

 

A babákra vigyázni azt jelenti, hogy feltétel nélkül kell tudnunk szeretni, bátornak kell lennünk, és türelemre is szükség van. A csecsemőknek szükségük van valakire, aki megmutatja nekik, hogyan működik a világ – hogyan kell járni, beszélni, de ami a legfontosabb, olyasvalakire, aki megmutatja nekik, hogyan legyenek barátságos, szeretetreméltó és kedves emberek. Egy jó példakép fontos szerepet tölt be a felénőtté válásban.

 

Nem kell több száz könyvet elolvasnod a babákról ahhoz, hogy megismerd a fogadógyerkőcöket, mert ebben a kapcsolatban pontosan fogod tudni, hogy az adott pillanatban mit akarnak. A babák segítenek, hogy jobban megtanulj szavak nélkül kommunikálni – mert igen, mi is tanulhatunk tőlük!

 

Döntés a csecsemőgondozásról

 

Au pair-ként sok mindent megtanultam az amerikai kultúráról – hogyan tökéletesítsem az angoltudásomat, hogyan készüljek fel egy hétvégi kiruccanásra, és hogyan ismerkedjek az emberekkel: ugyanakkor magamat is megismertem. A pici baba megmutatta, mennyire erősen tudok szeretni valakit, aki nem a rokonom. Megtanít, hogy mennyi mindent jelenthet egy összebújás, vagy hogy egy pici mosoly hogyan tehet jóvá egy kemény napot.

 

Amikor a fogadócsaládomhoz interjúra jelentkeztem, a fogadógyerekem még meg sem született. Annyira várták a babát… csodálatos dolog volt osztozni velük ebben a pillanatban. Amikor először megláttam a képét, úgy éreztem, hogy régóta vártam már rá, pedig a valóságban nem volt így. Ez a lány úgy fog felnőni, hogy tudni fogja, hogy már azelőtt őt választották, hogy világra jött volna, és hogy az egész életemben szeretni fogom.

 

Élet Amerikában egy csecsemővel

 

A babák gondozásában azt szeretem a legjobban, hogy az ember szabadnak érzi magát munka közben. Általában mi döntjük el, hogy mit csinálunk nap közben: vannak napok, amikor el lehet menni sétálni, a parkba vagy a múzeumba, vagy akár egy kis futásra a legjobb társaságban (a babával!). Legtöbbször a munkarend ugyanaz, és általában nappali. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb este és hétvége szabad.

Gyerek gondozása

Vannak, akik azt mondják, hogy nem jó ötlet babákra vigyázni, mert nem lehet gyakorolni és fejleszteni az angoltudásodat, de én elmondhatom, hogy ez nem igaz! Olyan emberekkel vedd magad körbe, akik arra bátorítanak, hogy fejleszd az angoltudásodat, mint az olyan országokból származó au pair-ek, akik nem beszélik az anyanyelvedet, vagy a környék amerikai dadusaival. Légy nyitott és ne félj másokkal angolul beszélni. Építs ki jó kapcsolatot a fogadószüleiddel, és beszélj velük minden nap: még akkor is, ha csak az időjárásról. És ne feledd, hogy csak úgy lehet tanulni, ha beszélsz. Nézz tévét, filmeket és videókat az interneten angolul. Ha szeretsz olvasni, próbáld ki az angol könyveket, magazinokat, újságokat vagy blogokat – segíteni fognak, hogy fejleszd a szókincsedet és a nyelvtant, és ezt fel tudod használni, amikor beszélsz.

 

Babás programok

 

Az emberek néha úgy hiszik, hogy a babagondozás unalmas munka, mert azt gondolják, hogy a babák semmi érdekeset nem csinálnak – amúgy ez sem igaz. Sokféle programot lehet találni a környéken, például babaúszást, amikor a babával együtt mentek be a vízbe (elhiheted, ez nagyon jópofa dolog!). Még zenei programok is vannak, amiken együtt énekelhetsz a babáddal (még akkor is, ha úgy gondolod, hogy nem fog menni, játssz egy hangszeren és találkozz még több emberrel!) – vagy az egyik kedvencem, amikor mesés programot tartanak a helyi könyvtárban vagy könyvesboltokban. A kedvenc mesedélutánomon az emberek aranyos jelmezekbe öltöznek, gitároznak, könyveket olvasnak és énekelnek. Mindezek a dolgok együtt olyanok a babáknak, mint egy színház. A babák gondozása nagyon jópofa program tud lenni, csak meg kell találnod velük a megfelelő programokat.

Gyerek gondozása

Au pair-ként megtanultam, hogy többet hozzak ki magamból. Függetlenebb lettem, magabiztosabb, és jobban bízom a képességeimben. Elmondhatom, hogy lesznek kemény napjaid, amikor néha szomorúnak fogod magadat érezni. Nem minden nap lesz csodálatos, de amikor nehéz helyzettel állsz szemben, csak gondolj bele, hogy mi hozott ide, ki voltál ezelőtt, és hogy mivé váltál. Bízz bennem, amikor azt mondom, hogy a jó napok ellensúlyozni fogják a rosszakat! A nehéz helyzeteket lehetőségként használd arra, hogy megismerd magadat. Ígérem, hogy semmit nem fogsz sajnálni ezzel a fantasztikus utazással kapcsolatban.


Sziasztok! Vanessa vagyok Kolumbiából. Au pair vagyok San Franciscóban. Több mint egy éve vagyok itt, és egy másodpercet sem sajnálok, amit itt töltöttem. Álmodozó típus vagyok, aki mindig keresi a kalandot és a jó emlékeket. Nagyon örülök, hogy lehetőségem volt arra, hogy megosszam a történetemet, így több embernek adhatok ihletet arra, hogy kipróbálja ezt a csodálatos élményt.

Legolvasottabb

Még több Au Pair történetek

A line drawing of a gumball machine

Készen állsz a kalandra?

Kezdd el ma a jelentkezésed, es kerülj egy lépéssel közelebb ahhoz, hogy au pair legyél az USA-ban. Vágj bele életed következő izgalmas fejezetébe!

Kezdj neki