Halloween ünnepe Amerikában

Édességektől kezdve a kreatív jelmezekig mindent elmesélünk az amerikai Hallowee

Közismert, hogy az amerikaiak rettentő komolyan veszik az ünnepeiket. A hálaadástól kezdve a függetlenség napi tűzijátékokig minden azt bizonyítja, hogy Amerikában nem csak megemlékeznek az ünnepekről, hanem ki is hangsúlyozzák azokat. A Halloween kísérteties ünnepe sem képez e szabály alól kivételt!

 

Az évente október 31-én megrendezésre kerülő Halloween ünnepét a gyermekek és a felnőttek egyaránt várják. A horrorfilmekkel, kísértetházakkal, kukoricalabirintusokkal, tökfaragással, édességekkel, jelmezbálokkal és trick-or-treat házalással tarkított Halloween az egyik legközkedveltebb tradíció – és egyben az egyik legdrágább is! Az emberek mindent megtesznek, hogy kellőképp közszemlére bocsássák rémületes énjüket Halloween alkalmából. Tudtad például, hogy az évi édességeladások negyede Halloween ünnepe alatt történik? Őrületes mennyiség!

 

Térjünk vissza azonban az előzményekhez. Honnan is ered a Halloween? Elmeséljük!

 

Ősi eredet

A Halloween eredete a keltákhoz köthető, akik 2000 évvel ezelőtt a mai Írország, Nagy-Britannia és Franciaország nyugati részén éltek. A kelták minden évben november 1-én ünnepelték az újév kezdetét. Ez az ősi szokás a Samhain nevet viselte.

 

Ez a nap a nyári évszak és az aratás végét szimbolizálta. Innentől számították a sötét, hideg tél kezdetét, mely évszak gyakran kötődik a halálhoz is. A kelták úgy tartották, hogy az ó- és újév közötti éjszakán elmosódott az élők és holtak világai közti határ, ami így szabadabb átjárást engedett. A hiedelem szerint így október 31-e éjszakáján a holtak szellemei ellátogattak világunkba.

 

A kelták úgy tartották, hogy a túlvilági szellemek az általános bajkeverés és a termények megrongálása mellett a jövőbe is élesebb betekintést engedtek a papok számára. Ezek a próféciák megnyugtatták és utat mutattak a kelta népnek, amire különös szükség volt a hosszú, hideg téli időszakban, hiszen a kelták teljes mértékben a természet kegyességére voltak utalva.

 

Az esemény tiszteletére a kelta papok óriási máglyát raktak, amik tüzénél a lakosok terményeket és állatokat áldoztak fel a szellemek tiszteletére. Jelmezekbe öltöztek ezen alkalomra, amiket állati irhából és koponyákból készítettek, és így próbálták megjósolni egymás jövőjét. Az ünnep végén a kelták fáklyákat gyújtottak a máglyánál, hogy szent tüzét magukkal vihessék az otthonaikba. Hazaérve meggyújtották a tűzhelyet abban bízva, hogy a szellemek így megóvják majd őket a hosszú, sötét tél ideje alatt.

 

Mindenszentek

A IX. századra a kelták földjére is elértek a keresztény tanok, amik fokozatosan belekeveredtek a helyi hiedelmekbe és szokásokba. Időszámításunk szerint 1000 körül az egyház kikiáltotta november 1-ét mindenszentek napjának, a holtak tisztelete jeléül. Mindenszentek hasonlított az ősi kelta Samhain ünnepéhez, mivel mindkettő nagy máglyarakással, felvonulásokkal és (többnyire szenteket, angyalokat vagy démonokat megtestesítő) jelmezekkel tűzdelt rendezvény.

 

Mindenszentek ünnepét hívják még All-hallows, vagy All-hallowmas ünnepének is, ami az óangol  Alholowmesse szóból ered. Az ezt megelőző éjszaka a kelta Samhain pedig az All-Hallows éjszakája, ami végül a Halloween nevet vette fel.

 

Halloween megjelenése Amerikában

Halloween története a gyarmatosítás alatt New England területén folytatódott, ahol az ünnepeket erőteljesen korlátozta a szigorú protestáns hitkör. Amerika történelmének kezdetén a Halloween sokkal elterjedtebb volt Maryland és a déli kolóniák területén.

Halloween in the US

Az első amerikai ünnepek még táncos-dalos rendezvényeket és nagy mesemondásokat magukba foglalva zárták le az aratás időszakát.

 

A koloniális Halloween ünnepek szerves részét képezte a szellemhistóriák mesélése és a rosszcsontkodás is. Bár a nyárbúcsúztató ünnepek már kezdtek elterjedni a kontinensen, az igazi nagy lökést Halloween popularitásának a XIX. századi bevándorlók hada adta.

 

Trick-or-Treat

Az ír és angol bevándorlóktól ihletve az amerikaiak is elkezdtek beöltözni és házról házra járva ételt és pénzt kérni a lakóktól, melyet ma „trick-or-treat” néven ismerünk.

 

Az 1800-as évekre már Amerika-szerte egyezett a vélemény, hogy Halloween a közösség fontosságáról és a felebaráti szeretetről szól, nem pedig a szellemekről, csínytevésekről és az akkor egyébként divatos boszorkányságról. A századfordulóra így kialakult Halloween rendezvények sarokkövekké váltak mind a felnőttek, mind pedig a gyermekek életében. Az események központjában játékok, szezonális ételek és jelmezek álltak. A közösségi vezetők felkérték a családokat, hogy felejtsék el a groteszk és félelmetes dolgokat Halloween ideje alatt, ami azt eredményezte, hogy a XX. századra teljesen kikoptak az ünnepből a babonás, hittel kapcsolatos elemek.

 

Halloween ünneplése

Ugorjunk előre a 20-as, 30-as évekbe: Amerikában ekkorra a Halloween egy világi, közösségi ünnepnappá vált, felvonulásokat és egész városokra kiterjedő rendezvényeket foglalva magába. Az 1950 után megugrott gyermekszületések miatt a századközepi Halloweenok különös figyelmet fordítottak a fiatalokra. A trick-or-treat vicces módja volt a barátokkal és szomszédokkal való közös ünneplésnek, és eközben szemmel lehetett tartani a kisgyerekeket is.

Halloween in the US

A trick-or-treating a mai napig a legközkedveltebb módja a Halloween ünneplésének Amerikában. Becslések szerint az amerikaiak körülbelül 6 milliárd dollárt költenek évente erre a napra – amit így a karácsony utáni második legszámottevőbb napként tartanak számon.

 

Természetesen másképp is ünnepelheted a Halloweent, nem muszáj házról házra járnod: mit szólnál például egy jelmezbálhoz?! A Halloween partik egyre közkedveltebbek a felnőttek körében is, mert remek lehetőséget biztosítanak a baráti társaságoknak, kollégáknak és szomszédoknak, hogy a klasszikus, a Halloweenra oly jellemző tradíciókat tiszteletben tartva jól érezzék magukat, és akár saját tradíciókat is megalapozzanak.

 

Halloween jelmezek

Most, hogy már ismered Halloween amerikai történetét, mit gondolsz, mi a legjobb módja az ünneplésnek? Jelmezbe öltözni egyenesen kötelező, hiszen ezzel jelzed mások felé a legjobban, hogy tiszteletben tartod az ünnepi szokásokat, emellett pedig a kreativitásodról is tanúbizonyságot adhatsz!

 

Halloween jelmezötleteket keresni felettébb egyszerű: az amerikaiak beöltöznek különböző állatoknak, ételeknek, helyszíneknek, hírességeknek, rajzfilmfigurának, íróknak, vicceknek, vagy elvont tárgyaknak – csak hogy egy pár példát említsünk a teljesség igénye nélkül. Bármit is válassz, biztosan mindenki értékeli majd az időt és energiát, amit a jelmez elkészítésébe fektettél. Ha pedig részt veszel egy Halloween napi házibulin, mindenképp kérdezd meg a házigazdát, hogy mi a buli témája!

 

A tematikus Halloween parti kiváló lehetőséget ad arra, hogy egy egységes, mégis kreatív hangulatot kovácsoljanak a vendégek, mivel minden jelmez az adott témához kapcsolódik.

 

Egy Super Mario témájú buliban például minden meghívott különböző, a játékból ismert szereplőnek öltözne be, míg egy Harry Potter témájú összejövetelen a Hogwards iskola diákjai elevenednének meg a vendégeknek hála! A lehetőségek tárháza kimeríthetetlen!

 

Bárhogy is ünnepelsz idén Halloween napján, arra mindenképpen megkérünk, hogy vigyázz magadra, szerezz új barátokat és érezd jól magad! És persze ne felejtsd el édességekkel megtömni a bendődet!

Mandy Cook
Mandy Cook
Mandy vagyok, örülök hogy megismerhetlek! Bostoni író, marketingszakértő és kreatív szakember, akinek szenvedélye  a globális kultura. A hobbijaim közé tartozik egy félig profi a cappella csoportban való éneklés, a Trónok Harcáról való filozofalas és taco evés. Lelkes utazó vagyok, Beatles fanatikus és rajongója mindennek, ami olasz.
A line drawing of a gumball machine

Möchtest Du mehr erfahren?

Wir erzählen Dir alles, was Du wissen musst, um das Abenteuer Deines Lebens als Au Pair in den USA zu beginnen. Reise, lerne und entdecke die USA mit Cultural Care!

Erfahre mehr